In panjabi in Guntur

algemeen, traditioneel, veiligheid Add comments

Een panjabi is eigenlijk een soort jurk met een broek eronder. Dit is de traditionele kleding hier; mannen lopen wel vaak in westerse kleren, maar vrouwen bijna niet. Veel vrouwen dragen een andere kledingsvorm, namelijk een sari. Dit is een lap stof van 6 meter ofzo, die ze op een bepaalde manier omslaan dat je een rokgedeelte hebt met een stuk stof schuin over je schouder. Dit is wat ongemakkelijker werken omdat je dan veel last heb van een losse lap, dus ik ben wel blij met mijn panjabi. Bij een panjabi heb je hooguit last van je sjaal, maar die kun je vastmaken met veiligheidsspelden.

Ik wilde deze graag aan omdat ik dan meer van “hun” ben, en minder opval als buitenstaander. Tuurlijk kunnen ze zien dat je uit een ander land komt (ze vragen altijd waarvandaan), maar het voelt wat prettiger. Mensen hier vinden het ook geweldig als ik in een panjabi loop!

Ik zit in Guntur; dat is een grote stad, groter dan Utrecht. (zie wikipedia oid.) Dit had ik van tevoren niet echt verwacht! We zijn ruim een kwartier aan het rijden om bij mijn stage te komen, en dan ben je nog niet aan de andere kant van de stad.

Onderweg zien we een heleboel fruit kraampjes! Verder veel verkeer, wat bestaat uit fietsers, auto’s, riksja’s (fietstaxi), toektoeks (geen idee hoe je het schrijft want dat noemen ze hier auto’s; onze auto’s zijn cars), en voetgangers. Zelfs fietsen met handpedalen (voor gehandicapten) zie je hier. Al deze mensen lopen/rijden op dezelfde weg, wat een noodzakelijk toeter-orkest veroorzaakt! Zonder toeter waren er veel ongelukken gebeurd, maar met toeter weet iedereen waar hij aan toe is. Het is een hele vreemde gewaarwording dat dit zo goed werkt!

We kunnen een heel eind wandelen; zolang het maar overdag is. Het is 10 minuten naar de backery, dus daar gaan we zo nu en dan wel heen. Het enige probleem is dat het overdag een stuk warmer is dan ’s avonds; ’s avonds is het lekker aangenaam! Ik had in het begin niet verwacht dat we dit zouden mogen. Ze zijn hier namelijk heel bezorgd om je veiligheid – maar volgens mij is het helemaal niet zo gevaarlijk! Ze nemen liever het zekere voor het onzekere omdat ze wel eens verhalen horen. Ja, zelfs gevaar in India. Maar gevaar zit overal, dus daar maak ik me geen zorgen over – maar natuurlijk blijf ik altijd wel opletten om geen stomme dingen te doen.

We hebben deze week “Wolf Creek” gezien. Bezorgde mensen moeten deze niet gaan kijken! Het verhaal greep ons wel aan omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, en de personages geen verschrikkelijk domme dingen hebben gedaan…

Maargoed, even afsluiten met iets positiefs: we hebben het wel naar ons zin, en er wordt goed op ons gelet! Zowel qua veiligheid als qua gezondheid. Als je een keertje zucht vragen alle fysio’s al of je “stomach pain” hebt. Echt lieve mensen.

13 Responses to “In panjabi in Guntur”

 1. Ma Says:

  Hoi Skatje,

  Zo nu lijkt alles helemaal ‘perfect’ te worden: internet verbinding geregeld, meer bewegingsvrijheid en meer / afwisselend werk!
  Zo nu kun eindelijk genieten van al het positieve dat India te bieden heeft. Zoals: lieve, bezorgde mensen, hahaha!

  Kusje!

  PS volgens mij is het: tuk tuk (maar kan ook tjuk tjuk).

 2. Hugo Says:

  Hey, bedankt voor het beantwoorden van vragen (al dan niet bewust) mijn beeld is nu een stuk duidelijker 🙂 Gisteren (2 oktober) was Gandhi blijkbaar jarig, heb je daar nog wat van meegekregen of doen ze daar niets speciaals mee in India?

 3. Ma Says:

  Foto’s staan er op!
  Als je 1x klikt dan zijn ze supergroot, dan nog een keer klikken, dan zijn ze normaal formaat!
  Veel suc6 allemaal!

 4. hans Says:

  hej pleunie, het lijkt erop dat je al een beetje ingeburgerd bent. ga je straks ook zo rondlopen in nederland ;). wel leuk dat je al je avonturen met ons deelt, nu wat makkelijker met internet. (ben nog niet helemaal bijgelezen moet ik bekennen). veel plezier nog daar xxx hans

 5. Harrie Says:

  Ja, leuk ook om te zien hoe je er uit ziet met zo’n panjabi! De foto’s zijn nu allemaal gewoon te bekijken, zonder extra te moeten klikken 😉

 6. Arjen Says:

  Hoi Pleunie,

  Het is echt leuk om al je verhalen te lezen. Fijn dat jullie ook weer wat meer bewegingsvrijheid krijgen. Maar een chauffeur die zelfs op jullie wacht bij het ziekenhuis is ook wel absolute luxe, dat zal je wel weer missen in Nederland. 😉

  En super dat er ook foto’s zijn, ik kan mij nu eindelijk een beeld vormen hoe je er uit ziet in panjabi. Ziet er goed uit!

  Ik kijk al weer uit naar je volgende verhalen.

  Groetjes Arjen

 7. Lidy Says:

  Fijn dat er nu foto’s op staan! Zo kan ik me een beeld vormen als je het hebt over Panjawi’s, het appartement of ziekenhuis
  Ik geniet van je verhalen! Zo kom jij en India wat dichterbij lijkt het wel.
  Liefs Lidy

 8. Ma Says:

  Hoi Pleuntje,

  Ik ging net samen met je pa nog naar de foto’s. Fijn dat Harrie er ‘iets’ mee gedaan heeft. Want nu kijkt het veel lekkerder dan gisteren!

  Spreek je misschien straks nog.

  Kus

 9. Mirjam Says:

  Ha Pleunie, eindelijk alles gelezen! Leuk hoor dat je dat hier allemaal neer tikt, zo krijg ik een beetje het gevoel ook op vakantie te zijn! Bij jou is het al bedtijd zie ik, dus droom maar lekker fijn! Kus Mirjam

 10. Linda Says:

  Hallo Pleunie,

  Heleen had me verteld dat zij wat moeite had met foto’s uploaden en had me het adres gegeven van jouw site, ik heb meteen maar al je berichtjes gelezen! Leuk om alle verhalen te lezen en de foto’s te zien! Fijn om Heleen te zien op de foto’s!
  Veel succes en plezier met alles daar!
  k Blijf je site volgen!

  Groetjes (ook voor Heleen natuurlijk ;)),
  Linda
  (Heleens tweelingzus)

 11. Maaike Says:

  Hee Pleunie,

  Super leuk om al je verhalen te lezen. Was alleen wel een beetje jammer dat de link soms in mijn spam kwam en daardoor moest ik aardig wat bijlezen. Maar het is gedaan en ik vind je er erg mooi uitzien in je Panjabi. Voor de rest gaat het hier allemaal zijn gangetje. Moet binnenkort tegen DVS competitie spelen, ik laat je nog wel weten hoe dat verlopen is. Joost zit namelijk in dat team dus ik ben al bang 😉 Geniet nog van de tijd die je daar hebt, dan zorgen wij hier een beetje voor Harrie. (grapje Harrie)

  Liefs Maaike

 12. Joost Says:

  Hey Pleun,

  Ziet er echt heel bijzonder uit wat je daar allemaal meemaakt! Dr. Pleun in doktorsjas met privechaufeur, helemaal af! Hopelijk maak je het zo goed als het er uit ziet. Lukt het een beetje met het eten 😉

  Hier alles ok, ben solidair met je door niet te badmintonnen (slijmbeursontsteking nog steeds 🙁 ) Wel blijf ik nog trouw mijn badmintonvriendinnentje opzoeken…

  Het allerbeste!!

  x Joost

  ps. Beetje late eerste post,…slecht he 😉

 13. Ju Says:

  Goed dat ze zo goed op jullie passen!

Leave a Reply

WP Theme & Icons by N.Design Studio. Indified by IndiBlogger.in.
Entries RSS Comments RSS Inloggen